Avokádó kalória és tápértékek áttekintése

Szerző: Norbert
OLVASÁSI IDŐ kb. 1 perc

A következő táblázatban az avokádó tápértékét hasonlítjuk össze nyers és feldolgozott formában. Az avokádó egy tápanyagban gazdag gyümölcs, amely különösen magas egyszeresen telítetlen zsírsavakban.

A nyers avokádó a frissen fogyasztott gyümölcs értékeit tükrözi, míg a feldolgozott avokádó különböző termékekben (pl. guacamole, avokádókrém) található tápanyagtartalmat jelzi.

Fontos megjegyezni, hogy a feldolgozott termékek tápértéke eltérhet a hozzáadott összetevők és a feldolgozási folyamatok miatt.

A táblázat 100 grammos adagokra vonatkozó tápanyagértékeket tartalmaz, beleértve a kalóriát, fehérjét, zsírt, rostot, szénhidrátot és cukrot.

Avokádó kalória és tápérték táblázat

TápanyagokNyers Avokádó (100g-onként)Feldolgozott Avokádó (100g-onként)
Kalória160190
Fehérje21.5
Zsír1518
Rost76
Szénhidrát1.91.8
Cukor0.660.5

Ez a táblázat bemutatja, hogy a feldolgozott avokádó magasabb kalória- és zsírtartalommal rendelkezik, de kisebb fehérje-, rost- és szénhidráttartalommal, valamint alacsonyabb cukorszinttel, mint a nyers avokádó.

A „feldolgozott avokádó” kifejezés általában olyan avokádó-alapú termékekre utal, amelyeket ipari módszerekkel készítenek, és eltérhetnek a friss, nyers avokádótól. Például:

  1. Guacamole: Ez egy népszerű mexikói étel, amely zúzott avokádóból, hagymából, paradicsomból, fűszerekből és citromléből áll. A feldolgozott guacamole gyakran tartalmaz tartósítószereket és más adalékanyagokat.
  2. Avokádókrém vagy -püré: Ezek az iparilag előállított termékek gyakran simábbak és homogénebbek, mint a házilag készített változatok. Tartósítószereket és stabilizátorokat is tartalmazhatnak, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságukat.
  3. Avokádó olaj: Ez egy másik feldolgozott avokádó termék, amelyet az avokádó gyümölcsének hideg préselésével nyernek. Széles körben használják főzéshez és salátaöntetekhez.
  4. Fagyasztott avokádó: Előfagyasztott avokádó darabok vagy püré, amelyeket kényelmi szempontból gyakran használnak ételek és italok elkészítéséhez.

Ezek a feldolgozott termékek különböző módon készülnek, és a tápanyagtartalmuk eltérhet a friss avokádótól, különösen ha adalékanyagokat tartalmaznak.

Hasonló cikkek

Tájékoztató

 

Blogunk célja, hogy megbízható és érthető egészségügyi információval lássa el az olvasókat.

 

A honlapon megosztott cikkek és anyagok írásakor elsődleges szándékunk, hogy tudományosan alátámasztott, hiteles adatokon alapuló tájékoztatást nyújtsunk.

Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a személyes orvosi konzultációt.

 

Minden egészségügyi döntés meghozatala előtt kérjük, konzultálj orvosoddal vagy más szakképzett egészségügyi szakemberrel!

 

A weboldal tartalmát, ne használd öndiagnózisra vagy önkezelésre! Amennyiben egészségügyi problémával szembesülsz, haladéktalanul keresd fel orvosodat vagy hívj sürgősségi segélyszolgálatot!

© 2024, Egészség Életmód – Légy önmagad legjobb verziója