A dinnyék nemcsak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok. Különböző fajtáik eltérő tápértékekkel bírnak, így érdemes megismerni ezeket a különbségeket, amikor az étrendünket tervezzük.
Alábbi táblázatunkban összegyűjtöttük az öt legnépszerűbb dinnyefajta – görögdinnye, sárgadinnye, mézdinnye, gália dinnye, és crenshaw dinnye – tápanyag-összetételét 100 grammra vetítve.
A táblázatban a kalória-, fehérje-, zsír-, rost-, szénhidrát- és cukortartalmukat tüntettük fel. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy tudatosabb döntéseket hozzunk, mikor friss és tápláló gyümölcsöket választunk.
Dinnye kalória és tápérték táblázat
Dinnye Fajták | Kalória (kcal) | Fehérje (g) | Zsír (g) | Rost (g) | Szénhidrát (g) | Cukor (g) |
---|---|---|---|---|---|---|
Görögdinnye | 30 | 0.6 | 0.2 | 0.4 | 7.6 | 6.2 |
Sárgadinnye | 34 | 0.8 | 0.2 | 0.9 | 8.2 | 7.9 |
Mézdinnye | 36 | 0.5 | 0.1 | 0.8 | 9.1 | 8.1 |
Gália dinnye | 34 | 0.5 | 0.1 | 0.6 | 7.2 | 6.9 |
Crenshaw dinnye | 28 | 0.9 | 0.2 | 0.9 | 6.6 | 6.3 |
Ezek az értékek átlagos tápértékeket mutatnak, és változhatnak a termesztési és érlelési feltételektől függően.